Karnabahar üreticisi: Karnabahardan para kazanamıyoruz, çoğu zaman nakliye parasını bile kurtarmıyor

Aydın’ın Sultanhisar’a bağlı Atça Mahallesi’nde kış sebzelerinden karnabahar üreticiliği yapan Ercan Sarıkaya, ürettikleri malları satmakta zorluk çektiklerini, üretilen malın para etmediğini ve girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyledi. Sarıkaya, “Buraya verdiğimiz gübrenin torbası bin liranın üzerinde. Mazot öyle biz bunları bir umutla ekiyoruz. Biz bunları işçisi dikimi derken tanesini 10 liradan aşağıya mal edemiyoruz. 15 – 20 lira satarsak para kazanacağız onu da satamıyoruz. Şu anda karnabahar 7 – 8 lira bandında. Bu şartlarla zarar ediyoruz ” dedi.

Aydın’ın Sultanhisar’a bağlı Atça Mahallesi’nde kış sebzelerinden karnabahar üreticiliği yapan Ercan Sarıkaya, ürettikleri malı satamadıklarını söyledi.

Tarlada karnabahar toplayan bir işçi, “Tarlada işçi parasını kazanıyor. İşçi parasını alıyor. Çiftçi ise para kazanmıyor. Karnabahar şu anda halde çok. Şu anda alıcı yok. İlaç pahalı, gübre pahalı, mazot pahalı, işçi parası 1000 lira. Biz kazanıyoruz ama çiftçinin kazandığını zannetmiyorum ” diye konuştu.

Başka bir işçi ise “Biz karnabaharları kesiyoruz. Vatandaşlar güzel yesin diye kesiyoruz. Fakat üründen para kazanamıyoruz. Şu anda karnabahar İstanbul halinde 3 lira 5 lira arasında. Maliyetleri görüyorsun çalışanları görüyorsun her şey ortada. Hükümetimiz sağ olsun çiftçi para kazanıyor diyor. Gelsinler kendileri yapsınlar nasıl para kazanılıyor görsünler. Burada çalışan on tane adam var, 10 bin lira yevmiye. Bu karnabaharın tanesi 3 lira, bu işin içinden çıksınlar da biz de onları görelim. Bu tarlanın suyu icarı elektriği böyle olunca karşıdan her şey güzel görünüyor. Battık yarın yağmur var traktörlerin maliyeti ağır. Ben mecburum bu malı kesmeye. Bu çalışanlara ekstra mesai ödeyeceğim. Şu anda zararına yapıyoruz başka bir şey değil. Yapacak başka bir şeyimiz de yok. Vatan sağ olsun ne diyelim.”

“Bir kumar misali zaten bu çiftçinin işi”

Üretici Ercan Sarıkaya ise şunları söyledi:

Biz bu karnabaharımızı ağustos ayında ekiyoruz. Biz bu karnabaharın fidanını 3- 4 lira firmalara göre. Buraya verdiğimiz gübrenin torbası bin liranın üzerinde. Mazot öyle biz bunları bir umutla ekiyoruz. Biz bunları işçisi dikimi derken tanesini 10 liradan aşağıya mal edemiyoruz. 15 – 20 lira satarsak para kazanacağız onu da satamıyoruz. Şu anda karnabahar 7 – 8 lira bandında. Bu şartlarla zarar ediyoruz. Bir bunu tarlada kesmesek hepsi gidecek. Durumumuz iyi değil. Çiftçi ne olmuş soran yok çiftçinin arkasında 40 yılı var bu sene olmaz seneye olmaz diye. Havalar kötü gitti mi bu karnabaharı alan satan olmuyor. Bunu vatandaşımız pahalı iken yiyor, şimdi yemiyor ucuz diye. Biz de mağdur oluyoruz işçi masrafı o zaman çıkmıyor. Bunun üretim maliyeti gübresi ilacı mazotu yüksek. Edindiğimiz bilgilere göre, patates üreticisi onların da durumu kötü fiyatlar düşük satarsa malını satıyor satamaz ise tarlada kalıyor. Durumumuz kötü.

Bu tarlalar bizim icar. Biz bu tarlaların dekarına 5 bin 6 bin arasında para ödüyoruz. Burada 30- 40 dekara yakın karnabahar diktik. Bunun icar parası bir ayrı. Bunun dışında havalar sıcak gitti mi bu karnabahar satılmıyor. Gittiği yerden çoğu zaman nakliye parasını bile kurtarmıyor. Havalar soğuk olursa mal az olursa o zaman para kazanıyor. Bizim işimiz şans Allah’a kalmış bir şey. Bir kumar misali zaten bu çiftçinin işi genelde böyle.”

“Bu aradaki makas farkı pazarcılardan kaynaklanıyor”

Çiftçinin para kazanamadığını, pazardaki fiyatlarla tarladaki fiyatların çok farklı olduğunu söyleyen Sarıkaya, “Pazarcılar bir malı 10 liraya da alsa 50 liraya satıyor. 20 liraya da alsa 50 satıyor. 5 liraya da alsa 50 liraya satıyor. Ucuzken çok alıp düşük fiyata satalım demiyorlar. Onun için bu mal bizim elimizde kalıyor. İstanbul’da malın yüksek olması nakliye yüksek mazotu yüksek oluyor. Marketlerde de aynı. Burada 7- 8 lira orada 50 lira. Bu aradaki makas farkı pazarcılardan kaynaklanıyor. Pazarda yüksek olunca çiftçi kazanıyor zannediyor vatandaşımız bunun için tarlada kaçta olduğunu bilmiyor vatandaş ” diye konuştu. (ANKA)

 

TIKLAYIN – Murat Sabuncu | Edirne’deki duvarından Türkiye kamuoyuna, Demirtaş’a suskunluğun şahidi takvimler…

TIKLAYIN – İniş sırasında ters dönen yolcu uçağı görüntülendi!

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Ülkeyi kim “germek” istiyor?

TIKLAYIN -Spor yazarları, Galatasaray’ın Rizespor galibiyetini yorumladı: “Futbolda dün yok, Buruk inatlarından vazgeçmeli”

Related Posts

Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı

İsviçre’de bir restorana gitmek, birçok turist için bütçeyi aşan bir deneyim haline geldi. Özellikle Almanya’dan gelen ziyaretçiler, Zürih’te sipariş ettikleri bir Zürcher Geschnetzeltes adlı yemeğine neredeyse 43 dolar ödemek zorunda kalabiliyor. Bu …

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Özbekistan’da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Özbekistan’da

Borsa İstanbul Fed öncesi şaşırttı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dalgalı seyreden küresel piyasalardan pozitif ayrışarak günü yüzde 0,25 yükselişle 9.134,68 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 22,49 puan artış gösterirken, toplam işlem hacmi 83,6 milyar lira oldu …

Türkiye’nin en zengin iki insanını bir araya getiren etkinlik

Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’u İstanbul Çamlıca’daki Yıldız Holding kampüsünde ağırladı. Daha önce Miami’de bir Türk kahvaltısında bir araya gelerek sözleşen iki iş insanı, Çamlıca’daki buluşmada sanat, tarih ve klasik otomobiller üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Takas süresi 1 işlem gününe düşebilir

Borsa İstanbul Grubu, pay piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçlarının takas tarihine ilişkin açıklama yaptı.

Kriz döndü dolaştı onu da buldu

‘Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır’ sözleriyle akıllara kazanan eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi de kriz vurdu. Bakanlığı döneminde 13 yeni şube açan Nebati, 2023’ten bu yana 11 mağazasını kapattı.