Programın yolunda gittiğini, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu savunan Şimşek’e yanıt Prof. Yeldan’dan geldi: ‘Açıkça itiraf etti’

Prof. Yeldan: Türkiye Finans Sermayesine Rant Aktarıp Krizden Çıkış Sağlıyor

Ekonomi uzmanı Prof. Yeldan, Türkiye’nin finans sermayesine rant aktararak krizden çıkışını sağladığını belirtti. Yerli ve uluslararası finans sermayesine yüksek arbitraj getirisi sunan programın Türkiye’yi cazip hale getirdiğini ifade eden Yeldan, programın asıl amacının istikrar sağlamak veya enflasyonu düşürmek olmadığını dile getirdi.

‘Şimşek İtiraf Etti’

Yeldan, Şimşek’in aslında açıkça itirafta bulunduğuna dikkat çekerek, AKP’nin finans sermayesinin en gözde partisi olduğunu vurguladı. Türkiye’de finans sermayesine aktarılan getirilere işaret eden Yeldan, faiz ve döviz kuru politikalarının bu getirilerin bir parçası olduğunu belirtti. Yeldan’a göre, Türkiye’nin finansal getirileri AKP döneminde yüzde 40 ila yüzde 50 seviyelerindeydi. Ancak son yıllarda bu oranın düştüğünü ifade etti.

  • Finans sermayesine kaynak aktarma programı
  • Yüksek faiz ve döviz kuru politikaları
  • İstikrar yaratmada zorluklar
  • Programın rasyonelliği tartışılıyor

Yeldan’a göre, Türkiye’nin halen yabancı sermaye için cazip olduğunu belirten Şimşek’in rasyonalitesi finans sermayesinin çıkarlarına hizmet etmektedir. Ancak, Yeldan’a göre bu durum Türkiye’nin enflasyonla, işsizlikle mücadele etmediği anlamına gelmektedir. Program, doğrudan finans sermayesine kaynak aktarma odaklıdır ve Türkiye’de stratejik büyüme veya kalkınma hedefleri içermemektedir.

Related Posts

Türk gıda devi adım adım iflasa sürükleniyor. Duyanlar inanamadı

Konkordato takipte yer alan bilgilere göre, Amasya’da 1998 yılında kurulan ve “Köyden Halka Kuruyemiş” markasıyla tanınan Yedikır Kuruyemiş, mali darboğaza girerek konkordato talebinde bulundu. Kuruyemiş, şekerleme, baharat ve bakliyat sektöründe 27 …

‘Bulut’ta dünyayı radarına aldı

SabancıDx ve Sabancı Topluluğu’nun 2024 yılında çoğunluk hissesini aldığı yerel bulut hizmeti sağlayıcısı Bulutistan’ın önümüzdeki yıllarda bölgeye yayılma stratejisini içeren yol haritası paylaşıldı.

Hollanda ticaret fazlasında düşüş

Hollanda’nın Mart ayında ticaret fazlası geçen yılın aynı dönemine göre gerileyerek 13,33 milyar avrodan 12,45 milyar avroya indi. Hollanda Merkez İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, ithalat yıllık bazda yüzde 3,7 artarak 59,15 milyar avroya …

Rekabet Kurumu onayladı: Trendyol Go resmen Uber’e geçiyor

Uber’in Türkiye’deki faaliyet alanı genişliyor. Rekabet Kurumu , şirketin yeni adımına onay verdi.

Slovakya ekonomisinden son iki yılın en düşük performansı

Slovakya İstatistik Ofisi tarafından paylaşılan öncü verilere göre, ülke ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde yıllık bazda yalnızca yüzde 0.9 oranında büyüyerek son iki yılın en düşük performansını gösterdi. Ekonomistler yüzde 1.2’lik bir artış …

Fabrikaların yüzde 25’i kapandı: Enflasyonla mücadelede sanayiyi kaybediyoruz

Yüksek üretim maliyetleri ile ihracatta darbe alan, iç pazarda yüksek faiz ve yüksek enflasyon kıskacında kalan sanayi sektörü, Türkiye’nin üretimde geri dönüşü zor bir yola girmeye başladığına dikkat çekti. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, fabrikaların kapatıldığını istihdamın yüzde 25’inin kaybedildiğini, enflasyonla mücadele sürecinde Türkiye’nin en tehlikeli seçeneği seçerek sanayiyi kaybetmeye başladığını aktardı