Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

İran’dan iki ülkeye itidal çağrısı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimin artmasından derin endişe duyduklarını belirterek her iki tarafı da itidalli olmaya çağırdı. Hindistan’ın Pakistan’ın Azad Keşmir, Bahawalpur, Muzaffarabad ve …

Deprem korkusu ‘taşınmayı’ düşündürtüyor: Marmara bölgesinde her üç çalışandan biri gitmeyi istiyor

İstanbul ve çevresinde ikamet eden çalışanlar üzerinde gerçekleşen bir araştırmaya göre, çalışanların büyük bir kısmı deprem endişesiyle taşınmayı düşünüyor.

Sokakta boynundan bıçaklanan Betül dehşet anlarını anlattı

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, sokakta Betül Ç.’yi (18) bıçakla yaralayıp, telefonunu da gasbedip kaçan ve olaydan 1 gün sonra yakalanıp tutuklanan Çağlar Efe D. (17) hakkında, toplam 26 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Ölümden döndüğünü belirten Betül Ç., “Hala kabuslar görüyorum. Olaydan 2 hafta önce bıçaklamayı planlamıştı ancak başaramamıştı. O zaman tutuklanmadı. En sonunda bıçakladı. O gün ölebilirdim. En ağır cezayı almasını istiyorum” dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası toplumun İsrail’in pervasız saldırganlığına sessiz kalmaması küresel barışın gereğidir

İsrail’in Suriye, Lübnan ve Yemen’e yönelik saldırıları hakkında Dışişleri Bakanlığı açıklamada bulundu.

Netanyahu’nun askeri danışmanı: Suriye’deki Dürzileri biz silahlandırdık

Eski İsrail cumhurbaşkanlarının askeri sekreterliğini ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun askeri danışmanlığını yapan Hasson, İsrail yönetiminin Suriye’deki Dürzilere silah göndererek ülkede istikrarın sağlanamaması ve yeni bir iç savaş çıkması için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Ekrem İmamoğlu’ndan ‘Deniz Gezmiş’ göndermeli paylaşım! ‘Zulme meydan okudu Beyazıt’

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Silivri’den yaptığı paylaşımda Deniz Gezmişleri unutmadı. Beyazıt Meydanı’nda yarın yapılacak mitinge çağrı yapan İmamoğlu, “Ama her zaman zulme meydan okudu Beyazıt. Şimdi de meydan okuyacak.” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir