Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Gıda Güvenliği Yönetimi ve Uluslararası Boyutu İrfan Günsel Araştırma Merkezi’nde Ele Alındı

Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Araştırma Merkezi, gıda güvenliği ve kalitesini ele alan “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” semineri düzenledi. Tarladan sofraya uzanan sürecin denetim ve yönetim uygulamalarının uluslararası boyutu vurgulandı ve katılımcılara güncel gelişmeler aktarıldı. Seminerde, küresel düzeydeki gıda güvenliği standartları tanıtıldı ve değerlendirme fırsatı sunuldu. Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy’un sunumuyla, gıda güvenliğinin yerel ölçekten çok daha geniş kapsamlı bir konu olduğuna vurgu yapıldı.

Akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen seminer, karşılıklı soru-cevap şeklinde sona erdi. Seminerde Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özge Özden de yer aldı. Prof. Dr. Özge Özden, merkezin Kıbrıs’a özgü tarım değerlerinin korunması ve bilimsel temelde gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti. Tarım, gıda ve kırsal kalkınma konularında ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle çalışarak, yerel değerleri canlandırmayı ve toplumla paylaşarak yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Aynı zamanda merkezin KKTC’nin AB uyum sürecine katkı sağlayacak bilimsel üretimler gerçekleştirmeyi amaçladığını ifade etti.

Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy: “Gıda Güvenliği İçin Yasal Düzenlemeler Hayati Önem Taşır”

“Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” sunumunda, küreselleşme ve teknolojik ilerlemelerin gıda güvenliği yönetimi üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele alan Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy, soğuk zincir sistemleri ve lojistik altyapıdaki gelişmelerin bozulabilir ürünlerin güvenli taşınmasında büyük rol oynadığını belirtti. Prof. Dr. Ulusoy, blockchain teknolojisi sayesinde ürünün tarladan sofraya olan sürecinin şeffaf bir şekilde izlenebileceğini vurgulayarak, dijitalleşmenin tüketicilere güven sağladığını ve üretim süreçlerini daha hesap verebilir hale getirdiğini ifade etti. Ayrıca, akıllı tarım uygulamalarının üretim verimliliğini arttırdığını ve küresel pazar erişimini kolaylaştırdığını vurgulayarak, gıda güvenliğinin sağlanmasında teknolojik altyapının yanı sıra uluslararası düzeyde uyumlu yasal düzenlemelerin de kritik bir rol oynadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon insanın güvensiz gıdalardan hastalandığını belirten Prof. Dr. Ulusoy, sunumunda sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle doğrudan ilişkili olan gıda güvenliğinin sağlıklı yaşam hakkının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.

Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. İşte araştırmaya dair detaylar

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir