Kadın Güçlenmesi Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

“`html

Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu Toplantısı Ankara’da Gerçekleşti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı” sırasında yaptığı konuşmada, “Ülkemizin her noktasındaki kadınların sesi olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Kadınlara yönelik hizmetlerin etkinliğini artırmak amacıyla 8 Mart tarihinde Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle kurulan Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısı Ankara Hakimevi’nde düzenlendi. Toplantıya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanı sıra Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldı.

4 Ana Başlıkta Alt Komiteler Kurulacak

Bakan Göktaş, düzenlenen toplantıyla bakanlıklar arasında sıkı bir eşgüdüm sağlanarak kadınlara yönelik hizmetlerin iyileştirilmesinin hedeflendiğini dile getirerek, “Merkezden yerel düzeye kurumlar arası işbirliğini güçlendirmek için sahada hızlı bir dönüşüm sağlamayı amaçlıyoruz. 81 ilde vali başkanlığında oluşturulan koordinasyon kurulları aracılığıyla kadınları güçlendirmek amacıyla uygulanan politikaların yerelde uygulanmasını sürekli olarak takip edeceğiz. Kadın-erkek eşitliğinin tüm ulusal stratejilere entegre edilmesi yönünde kararlılığı artırıyoruz. Böylece 2024-2028 Kadın Güçlenmesi Strateji Belgesi’nin somut sonuçlar vermesini sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Göktaş, aynı zamanda Koordinasyon Kurulu içinde dört ana başlıkta alt komitelerin kurulacağını belirterek, “Bu komiteler; Bakım Sorumlulukları ve İş-Aile Yaşamının Uyumlaştırılması, İklim Değişikliği ve Kadınların Rolü, Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temsiliyetinin Güçlendirilmesi ve Yerel Kalkınma Alt Komiteleri olarak belirlenmiştir. Her bir başlık, geniş bir alanda yürüttüğümüz çalışmaların kapsamını göstermektedir. Kadınların her yerde sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Bakan Tunç’tan Kadınların Yargıdaki Rolüne Vurgu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kadınların her alanda eşit fırsatlardan faydalanmalarını sağlamak için önemli adımlar attıklarını belirterek, “Son 23 yılda kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla birçok yasal düzenleme gerçekleştirdik. Anayasa, Türk Medeni Kanunu, İş Kanunu ve Türk Ceza Kanunu gibi önemli belgelerde reform niteliğinde değişiklikler yaptık. Anayasada kadınların ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğunu vurgulayan düzenlemeleri hayata geçirdik” şeklinde konuştu. Tunç, Adalet Bakanlığı olarak kadınların yargı hizmetlerine katılımının önemini vurgulayarak, “Kadın hakim ve savcı sayısını 2002’de 1847’den, yüzde 433 artışla 9848’e çıkardık. Yargı teşkilatında görev yapan kadınların oranı ise yüzde 38,5’tir” dedi.

Bakan Kacır: “Hedefimiz ‘Türkiye Yüzyılı’nın Türk Kadının Yüzyılı Olması”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kadınların bilim ve teknoloji alanındaki temsillerini artırmak ve kadın girişimciliğini desteklemek için gerekli adımları attıklarını söyledi. “Son 23 yılda TÜBİTAK aracılığıyla 200 bin kadın araştırmacıya 22,4 milyar lira destek sağladık. Ayrıca, bu yıl Bilim İnsanı Destekleme Programında kadın oranı yüzde 57’ye ulaştı. Kadın girişimciliği desteklemek için pozitif ayrımcılık yapılmakta ve KOSGEB programlarımızda kadın istihdamına öncelik verilmektedir. 2024-2025 dönemi için yerel kalkınma projelerinde 8550 kadını istihdam ettik” şeklinde bilgi verdi.

Kacır, “Kadınların ekonomik ve sosyal yaşamda aktif rol alabilmeleri için kamu kurumlarıyla ve sivil toplumla yakın işbirliği içinde hareket etmeye devam edeceğiz. Amacımız, ‘Türkiye Yüzyılı’nın Türk kadının yüzyılı olmasıdır” diye ekledi.

“Öğretmenlerin Yüzde 62’si Kadın”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, düzeltilmesi gereken temel konulardan birinin kız çocuklarının akademik başarıları olduğunu vurguladı. “2002-2003 eğitim yılında liselerde okullaşma oranı yüzde 42 iken, bu oran günümüzde yüzde 90’ın üzerine çıktı. Kadınların güçlenmesi, kız çocuklarının eğitim alabilmesi ile doğrudan ilişkilidir” dedi. Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın personelinin yüzde 58,75’inin, öğretmenlerin de yüzde 62,46’sının kadın olduğunu belirtti ve “Bu oran bizim için önemli bir gurur kaynağı. Koordinasyon kurulunu destekleyerek, kadın haklarının yeniden güçlenmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“`

Related Posts

İstanbul, New York ve Cenevre’yi gölgesinde bıraktı

İstanbul, konut kiralarındaki artışta dünyanın en zengin şehirlerini geride bırakarak dikkatleri üzerine çekti. Son 5 yılda şehir merkezindeki kira fiyatlarında en yüksek artışın yaşandığı kent İstanbul oldu.

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı yüzde 50’ye çıkarıldı

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı yüzde 50’ye çıkarıldı

İstanbul’da ekmek fiyatına zam yolda

Esnaf odasının ardından İTO’ya bağlı fırınlarda da ekmek fiyatlarına zam geldi. İTO Meclisi’nde onaylanan yeni tarifeye göre 200 gram ekmeğin azami satış fiyatı 15 TL olarak belirlendi. Daha önce 12,5 TL olan ekmek fiyatı bu artışla birlikte yüzde 20 yükselmiş oldu. İTO Meclisi’nin onayının ardından tarifelerin yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Özel jet koltukları artık paylaşılıyor

ABD’de zenginler WhatsApp üzerinden ‘Jet Grupları’ kurarak koltuk paylaşım trendini başlattı.

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.