Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Kızıyla birlikte mum ışığında yaşayan anne: ‘Sokakta mı kalacağım, ben nereye gideceğim’

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde elektriği kesik evde mum ışığında kızıyla birlikte yaşayan Serpil Ergene, yıllardır kaldığı evden çıkarılma korkusu yaşıyor. Ne yapacağını bilmediğini ifade eden Ergene, “Sokakta mı kalacağım ben nereye gideceğim? Beş kuruş param yok birikmişim yok. Kiraya çıkacak gücüm yok” dedi.

BAYKAR’a ‘İsrail’ protestosuna operasyon: Pankart asan öğrenciler evleri basılarak gözaltına alındı

Baykar Teknoloji’nin İsrail ordusuna silah satan İtalyan havacılık ve savunma şirketi Leonardo ile anlaşma imzalamasını Baykar Teknoloji Merkezi önüne pankart asarak protesto eden iki üniversite öğrencisi, evleri basılarak gözaltına alındı.

Rusya ABD ve İsrail’i açık açık uyardı: Hamaney’e suikast Pandora’nın kutusunu açar

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İran’daki mevcut rejime yönelik dış müdahale ya da değişim dayatmalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Peskov, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yönelik olası bir suikast girişiminin ise bölgedeki dengeleri altüst edebilecek tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini belirterek, “Bu, Pandora’nın kutusunu açmak olur” ifadelerini kullandı.

CANLI BLOG | İsrail-İran çatışmasında 8. gün: Avrupa diplomasiyi zorluyor, Erakçi ile görüşecekler; Beyaz Saray, karar için 2 hafta verdi

CANLI BLOG | İsrail-İran çatışmasında 8. gün: Avrupa diplomasiyi zorluyor, Erakçi ile görüşecekler; Beyaz Saray, karar için 2 hafta verdi

İtalya: İsrail’e 7 Ekim sonrası silah satışı olmadı

İsrail’in 7 Ekim’den itibaren Gazze’ye başlattığı yoğun saldırılar sonrasında uluslararası insan hakları kuruluşlarınca Batılı ülkelere İsrail’e silah satışlarını durdurmaları yönünde çağrılar yapıldı.

ABD Başkanı Trump’tan WSJ’nin ‘ABD İran’a saldırmaya hazırlanıyor’ iddiasına cevap: ‘Hiçbir fikri yok’

ABD Başkanı Donald Trump, “ABD’nin İran’a saldırmaya hazırlandığı” iddiasını gündeme getiren Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine tepki gösterdi.