Bakan Yumaklı: Sertifikalı tohum üretimi 1,3 milyon tonu aştı

Türkiye’nin Tohumculuk Alanındaki Başarısı Dikkat Çekiyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tohumculuğa verdikleri öneme dikkat çekerek, Türkiye’de faaliyet gösteren tohumculuk firmalarının sayısının son 23 yılda 1117’ye yükseldiğini belirtti. Yumaklı, bu firmaların yüzde 94’ünün yerli firmalar olduğunu vurgulayarak, sertifikalı tohumluk üretiminde 9 kat artışla 1 milyon 300 bin tona ulaşıldığını açıkladı.

Uluslararası Tohum Federasyonu (ISF) organizasyonunda yapılan konuşmada tarımsal üretimin stratejik öneminin arttığına dikkat çeken Yumaklı, yaşanan gelişmelerin tarımı ve küresel tedarik zincirini etkilediğini ifade etti. Yumaklı, Kovid-19 salgınıyla başlayan sürecin, iklim değişikliği, ekonomik krizler, afetler, bölgesel çatışmalar, savaşlar ve siber tehditler gibi küresel riskleri artırdığını belirtti.

Bu doğrultuda tarım politikalarında önemli konuların öne çıktığını belirten Yumaklı, sürdürülebilir üretim, teknoloji entegrasyonu, tarımsal AR-GE faaliyetlerinin artırılması ve aile işletmelerinin geliştirilmesi gibi başlıkların önemine değindi. Gıda arz güvenliğinin sağlanması için bu konuların göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre 2050 yılına kadar gıda ihtiyacının artacağını belirten Yumaklı, tohumculuğun bu süreçte merkezi bir role sahip olduğunu ifade etti.

Tohumculuk Sektöründe Türkiye’nin Başarısı

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tohumculuk sektöründe elde ettiği başarıya değinerek, sertifikalı tohumluk üretimindeki artışın yanı sıra sertifikalı fide ve fidan üretiminde de dikkate değer bir artış yaşandığını belirtti. Ata Tohumu Projesi kapsamında yerli çeşitlerin koruma altına alındığını ve kuraklığa dayanıklı tohumluk çeşitlerinin geliştirildiğini söyledi.

Ülkemizin tarımsal üretimdeki başarısına değinen Yumaklı, tarımsal ürün ihracatında Türkiye’nin önde gelen ülkelerden biri olduğunu ve bu başarıda tohumculuk sektörünün önemli katkısı olduğunu belirtti.

Öte yandan, Türkiye’nin tohumculuk sektörünü desteklediğini ve sektöre özel politikalar geliştirdiğini açıklayan Yumaklı, “Tohumculukla ilgili alınan kararlar ve belirlenen stratejiler, tarımın geleceğini belirleyecek önemli adımların atılmasını sağlayacaktır.” dedi.

Dünya Piyasasında Türk Tohumculuk Sektörü

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Hacı Ömer Güler, Türkiye’nin coğrafi konumunun tarımsal üretimdeki başarısına olan katkısına değinerek, alınan kararların sektöre ışık tutacağını belirtti. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer ise Türkiye’nin tohumculuk sektöründeki başarısının dünya çapında takip edildiğini ifade etti.

Related Posts

30 büyükşehirde yayıncılık altyapısı güçlenecek! Anten ormanları tarih olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca ve Çanakkale kuleleri modelinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında 30 büyükşehirde yayıncılık altyapısını güçlendirecek yeni kule projelerini hayata geçireceklerini söyledi.

8 ülkeden petrol kararı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile birlikte hareket eden bazı üretici ülkeler önemli bir karar aldı. Buna göre OPEC+ grubu, ağustos ayında petrol üretimini günlük 548 bin varil artırma kararı aldı. Temmuz ayı üretim seviyesine kıyasla alınan …

Beklenen oldu! Rekabet Kurulu Spotify hakkında inceleme başlattı

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan dijital müzik platformu Spotify hakkında incelem başlatıldı. İsveç merkezli şirket hakkında inceleme başlattıklarını duyuran Rekabet Kurulu’nun, müzik sektöründe rekabeti olumsuz etkilediğine dair …

Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!

Türkiye ekonomisinde işler giderek kötüleşiyor. Ortaya çıkan veriler durumun vehametini gösteriyor. Son bir yılda konkordato ve iflas sayılarındaki artış, iş dünyasında alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden …

Almanya’da fabrika siparişleri mayısta düştü

Almanya’da fabrika siparişleri, yurt içi talepteki düşüşün etkisiyle mayısta yüzde 1,4 ile beklentilerin üzerinde düştü.

Altının gramı güne yükselişle başladı! İşte günün ilk rakamı (04 Temmuz 2025)

Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,8 değer kaybederek 4 bin 258 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 09.50 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,6 …