Batı medyası borsadaki bu büyük kaybı konuşuyor

Nvidia Hisseleri Pazartesi Günü Büyük Kayıp Yaşadı

Nvidia, pazartesi günü koronavirüs salgınının etkisiyle büyük bir düşüş yaşayarak 500 milyar dolarlık bir kayıp yaşadı. Amerika’nın yapay zeka sektöründeki liderliğine ilişkin endişeler, küresel teknoloji hisselerinde büyük bir satış dalgasına neden oldu. Endişelerin kaynağı ise Çinli bir yapay zeka girişiminin ilerlemeleri olarak belirtildi.

Nvidia, yapay zeka alanındaki büyük patlamadan en fazla fayda sağlayan şirketlerden biri olmasına rağmen hisseleri gün içinde %18’e kadar değer kaybetti ve şirketin piyasa değerini 3 trilyon doların altına çekti. Son iki yılda %480’den fazla büyüyen Nvidia, pazartesi günü yaşadığı düşüşle piyasa değerinde 520 milyar dolardan fazla kayıp yaşadı.

Bloomberg’e göre, hisselerin bu seviyelerde kapanması durumunda, bu, ABD borsa tarihinde en büyük piyasa değeri düşüşlerinden biri olacak. Ayrıca, son iki yılda yaşanan 279 milyar dolarlık kaybın neredeyse iki katı büyüklüğünde bir kayıp anlamına geliyor.

Apple, Costco, Home Depot ve Bank of America şirketlerinin toplam piyasa değerinden daha fazla olan Nvidia’nın pazartesi günü yaşadığı kayıp, büyük bir şaşkınlık yarattı.

Yapay zeka destekli mega teknoloji hisselerindeki büyümeyle Nvidia, 2023 yılında dünyanın en değerli ilk 5 şirketi arasına girmiş ve Alphabet ve Microsoft’u geride bırakarak Apple’ı zirveden indirmişti. Ancak pazartesi günü yaşanan kayıpların ardından, Apple tekrar en değerli şirket konumuna gelirken Nvidia’nın piyasa değeri 2,8 trilyon dolara düştü.

Nvidia hisselerindeki sert düşüş, Dow Jones Sanayi Ortalamasını 130 puandan fazla aşağı çekerken şirket, Kasım ayında prestijli 30 hisse senedi endeksine dahil edilmiş ve Nasdaq Composite endeksi de yaklaşık %3 düşüş göstermişti.

En Çok İndirilen Uygulama: DeepSeek

Çinli geliştirici DeepSeek’in yapay zeka aracı, ABD uygulama mağazalarında en çok indirilen uygulama oldu. DeepSeek’in R1 modeli, OpenAI’ın ChatGPT modelinden daha fazla ilgi gördü ve düşük maliyetiyle dikkat çekti.

DeepSeek’in bedava ve açık kaynak kodlu olması, yapay zeka alanında büyük yatırımlar yapan teknoloji şirketlerini zor durumda bıraktı. Ayrıca, DeepSeek’in sohbet robotu, Apple’ın Çin mağazasında en çok indirilen uygulama oldu. Bu başarı, teknoloji dünyasında büyük yankı uyandırdı.

DeepSeek’in R1 akıl yürütme modeli, araştırmacılar tarafından derecelendirilen Chatbot Arena’da Google’ın önemli modellerini geride bırakarak üçüncü sıraya yerleşti.

Related Posts

Müsavat Dervişoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a: ‘Sen hala Kasımpaşa’da su sattığını mı sanıyorsun, aklını başına al’

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasına sert tepki gösterdi. “Sen hala Kasımpaşa’da su sattığını mı sanıyorsun? Aklını başına al” diye seslendi.

Son dakika… Terör örgütü PKK silah bıraktı: İlk açıklama geldi

Son dakika haberi… Terör örgütü PKK, 41 yıllık silahlı faaliyetlerine bugün yapılan törenle son verdi. Irak’ın Süleymaniye kırsalında gerçekleşen ilk silah bırakma töreni için DEM Parti heyeti de bölgeye gitti. Silah bırakma 11.50 itibarıyla tamamlandı. Örgütten bir son dakika açıklaması geldi.

Gazze’deki hükümetten dikkat çeken açıklama

ABD-İsrail güdümlü Gazze Yardım Vakfı’nın devreye girmesinden bu yana yardım almaya çalıştığı sırada 773 kişi öldürüldü, 5 binden fazla kişi yaralandı.

Jet sosyetenin tatil cennetinde 1,5 kilogram altında dolaştı: Ortalığı birbirine kattı

Dünya jet sosyetesi ve milyarderlerinin tatil cenneti Mikonos’ta ki bir beach cluba gelen kolunda ve boynunda yaklaşık 1,5 kilogram altın ve pırlanta taşıyan kişi ilgi odağı oldu.

2 bin yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıktı: İskenderiye Feneri’nin temelleri keşfedildi

İskenderiye Feneri’ne ait kalıntılar, 2 bin yıl sonra Akdeniz’in derinliklerinden çıkarıldı. Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın izniyle yürütülen çalışmalara Fransız arkeolog Isabelle Hairy liderlik etti. Proje kapsamında, toplam 22 dev taş …

Yeni rapor şoke etti: Terör örgütleri yapay zeka ile büyüyor

Terörle mücadele kurumları, dijital araçların radikal örgütlerce kullanılmasını yıllardır engellemeye çalışıyor. Ancak bu çaba, her yeni teknolojide daha da zorlaşıyor. Son dönemde özellikle IŞİD ve benzeri oluşumlar, yapay zekayı propaganda yayma …