Bilim İnsanları Işığın ‘Optik Rotatum’ Yapısını Keşfetti

Harvard Üniversitesi Araştırmacıları Işığın Yeni Yapısını Keşfetti

BİLİM insanları, ışığın ‘optik rotatum’ adlı yeni yapısını keşfettiklerini açıkladı.

Harvard Üniversitesi John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’ndaki araştırmacılar, ışık ışınlarının yeni bir türünü keşfetti. Bu ışınlar, hareket ederken yalnızca bükülmekle kalmayıp aynı zamanda hızları farklı bölgelerde değişerek benzersiz desenler oluşturuyor. Işığın bu davranışı, doğada sıkça görülen spiral şekillere benziyor. Araştırmacılar, ışığın burgu şeklindeki torkunun zamanla nasıl değiştiğini tanımlamak için ‘optik rotatum’ terimini kullandı.

Fibonacci sayı dizisini (Da Vinci Şifresi ile ünlenen) yansıtan optik rotatum, bir deniz kabuğunda, ayçiçeği tohumlarında ve ağaç dallarında görülen logaritmik bir spiral şeklinde yayılıyor. Bu beklenmedik bağlantı, ışığın temel davranışları ile doğanın evrensel desenleri arasındaki ilişkiye dair yeni ipuçları sunuyor.

Endüstriyel uygulamalarda yüksek yoğunluklu lazerler ve büyük kurulumlar kullanılarak tork değiştiren ışıklar gösterilmişken, Harvard ekibi bu teknolojiyi çok daha düşük maliyetli ve entegre bir cihazda gerçekleştirdi. Bu sayede, optik rotatum teknolojisinin gerçek dünyada kullanılabilirliği ve endüstriyle uyumluluğu artırıldı.

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden Doçent Ahmed Dorrah çalışmaya ilişkin, “Bu, araştırmamızın beklenmedik en önemli noktalarından biriydi. Umarım uygulamalı matematikte uzmanlaşmış diğer araştırmacılara, bu ışık desenlerini daha fazla incelemeleri ve evrensel imzalarına dair benzersiz içgörüler edinmeleri konusunda ilham verebiliriz” ifadelerini kullandı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.  Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

Yapay zekâ yeni patronunuz olabilir

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, yöneticilerin yapay zekâ destekli araçları artık sadece iş süreçlerini değil, çalışanların kaderini belirlemede de aktif olarak kullandığını ortaya koydu. Özellikle OpenAI’nin ChatGPT’si, Microsoft Copilot ve Google Gemini gibi üretken yapay zekâ araçları; terfi, maaş artışı ve hatta işten çıkarma kararlarında söz sahibi.

Google’ın Karton’u KDE kullanıcılarını sevindirecek haber

Karton, KDE Plasma kullanıcılarına yönelik geliştirilen yerel bir sanal makine yöneticisi olarak dikkat çekiyor. Google Summer of Code öğrencisi Derek Lin tarafından geliştirilen proje, virt-manager ve GNOME Boxes gibi araçlara alternatif olmayı …

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

Denizli Analig Atletizm Grup Şampiyonasına ev sahipliği yapacak

Anadolu Yıldızlar Ligi Atletizm Grup Şampiyonası, 10 ilden 350 sporcuyu Denizli’de buluşturacak. 21-22 Haziran tarihlerinde Albayrak Atletizm Sahasında yapılacak yarışlarda sporcular Türkiye Finallerine gidebilmek için yarışacak.

Bir ülke daha Huawei’yi resmen kara listeye aldı

Tayvan yasaları kapsamında, stratejik yüksek teknoloji ürünleri kara listesine alınan firmalara yapılacak ihracatlar hükümet onayı gerektiriyor. Uygulamada bu durum, Huawei ve SMIC’in Tayvan’dan ekipman, malzeme ve mühendislik çözümleri tedarikini …