Çin Tayvan’ın çevresini kuşattı! Ortalığı karıştıran tatbikat…

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (ÇHKO) Tayvan’ın bulunduğu bölgeden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Albay Şı Yi, tatbikata komutanlığa bağlı kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden unsurların katıldığını belirtti.

Sözcü Şı, Tayvan’ın çevresini kuşatan tatbikatın, “deniz-hava muharebe hazırlığı devriyeleri, kapsamlı üstünlüğün ele geçirilmesi, deniz ve kara hedeflerine saldırılar, kilit bölgeler ve deniz yollarının blokajına” odaklanacağını ve birliklerin ortak operasyon kabiliyetini test etmeyi amaçladığını vurguladı.

Tatbikatın Tayvan’ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere “sert bir uyarı” ve “güçlü bir caydırıcı” olacağını ifade eden Şı, bunun Çin’in egemenliğini ve ulusal birliğini korumak için “meşru ve gerekli bir eylem” olduğunu savundu.

TAYVAN’DAN TEPKİ

Tayvan Savunma Bakanlığı, X hesabından yapılan paylaşımda, “Çin’in akıl dışı provokasyonu” olarak nitelendirdiği tatbikatı kınadığını bildirdi.

Çin ordusunun eylemlerinin bölgesel barışa zarar verdiğinin savunulduğu açıklamada, “Özgürlük ve demokrasinin ön safında, toprak bütünlüğümüzü korumak üzere kararlı duruyoruz.” ifadesine yer verildi.

Bakanlık, ayrıca, Çin’in Şandong uçak gemisinin Tayvan’a yaklaştığını, sabah saatlerinden itibaren Çin’e ait 19 savaş gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü aktardı.

EŞ ZAMANLI TATBİKAT

Öte yandan Çin Sahil Güvenliği de askeri tatbikat ile eş zamanlı olarak, Tayvan çevresinde “kanun koruma devriyesi” yürüttüğünü duyurdu.

Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Cu Anqing, sahil güvenlik gemilerinin, bölgede izinsiz seyreden gemilere teftiş, müdahale, el koyma ve tutuklama eğitimleri yaptığını bildirdi.

Tayvan’ı “Çin’in bir bölgesi” olarak tanımlayan Sözcü Cu, tatbikatın “tek Çin” ilkesi gereği Ada üzerinde meşru yetki kullanımı ve kontrole yönelik eylemlerin talimini amaçladığını kaydetti.

BU İLK DEĞİL

Çin ordusu, 2022’de dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretinin ardından, 2023’te dönemin Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in ABD’ye yaptığı ziyaretlerin sonrasında ve 2024’te Tayvan’ın yeni lideri Lai Ching-te’nin göreve başladığı mayısta ve ilk “Ulusal Gün” konuşmasını yaptığı ekimde Ada’yı kuşatan kapsamlı askeri tatbikatlar düzenlemişti.

Söz konusu tatbikatlara “Müşterek Kılıç” adı verilmişti.

DIŞ BASIN ‘ABLUKA’ DİYE DUYURDU! “BU ABD’YE DE BİR MESAJ”

Askeri analistler, tatbikatların daha geniş bir çatışmaya veya krize dönüşmeden Tayvan’ı sindirmeyi amaçladığını öne sürüyor.

Uluslararası ajanslar gelişmeyi ‘son dakika’ olarak okuyucuları ile paylaşırken, Batı medyası tatbikatı ‘abluka’ başlığı ile sundu.

Pekin, tatbikatın Çin’i “düşman yabancı bir güç” olarak nitelendiren ülkenin başkanı Lai Ching-te’ye bir uyarı olduğunu savunuyor ancak ABD’li News York Times gazetesine göre Pekin aynı zamanda Washington’a da bir mesaj gönderiyor. Çünkü adayı abluka altına alan tatbikat ABD savunma bakanı Pete Hegseth’in Japonya ile askeri bağları güçlendirmeyi görüşmek üzere Tokyo’yu ziyaret etmesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen komünistler, 1 Ekim 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’da devam ettiğini ileri sürerek, burada geçici hükümet kurmuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık hala sürüyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada’nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.

Related Posts

Son dakika… Terör örgütü PKK silah bıraktı: İlk açıklama geldi

Son dakika haberi… Terör örgütü PKK, 41 yıllık silahlı faaliyetlerine bugün yapılan törenle son verdi. Irak’ın Süleymaniye kırsalında gerçekleşen ilk silah bırakma töreni için DEM Parti heyeti de bölgeye gitti. Silah bırakma 11.50 itibarıyla tamamlandı. Örgütten bir son dakika açıklaması geldi.

Gazze’deki hükümetten dikkat çeken açıklama

ABD-İsrail güdümlü Gazze Yardım Vakfı’nın devreye girmesinden bu yana yardım almaya çalıştığı sırada 773 kişi öldürüldü, 5 binden fazla kişi yaralandı.

Jet sosyetenin tatil cennetinde 1,5 kilogram altında dolaştı: Ortalığı birbirine kattı

Dünya jet sosyetesi ve milyarderlerinin tatil cenneti Mikonos’ta ki bir beach cluba gelen kolunda ve boynunda yaklaşık 1,5 kilogram altın ve pırlanta taşıyan kişi ilgi odağı oldu.

2 bin yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıktı: İskenderiye Feneri’nin temelleri keşfedildi

İskenderiye Feneri’ne ait kalıntılar, 2 bin yıl sonra Akdeniz’in derinliklerinden çıkarıldı. Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın izniyle yürütülen çalışmalara Fransız arkeolog Isabelle Hairy liderlik etti. Proje kapsamında, toplam 22 dev taş …

Yeni rapor şoke etti: Terör örgütleri yapay zeka ile büyüyor

Terörle mücadele kurumları, dijital araçların radikal örgütlerce kullanılmasını yıllardır engellemeye çalışıyor. Ancak bu çaba, her yeni teknolojide daha da zorlaşıyor. Son dönemde özellikle IŞİD ve benzeri oluşumlar, yapay zekayı propaganda yayma …

Erdoğan’dan, Bahçeli’nin ‘İBB duruşmaları TRT’de yayınlasın’ çağrısına yeşil ışık: ‘Gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur’

Son dakika haberi… AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün ‘İBB duruşmaları TRT’de yayınlasın’ önerisinde bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli’ye destek verdi. Erdoğan, “Gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.