Çörek Otu ve Timokinon: Kanser Tedavisinde Yeni Umut

Çörek Otu ve Timokinon: Kanser Tedavisinde Yeni Bir Umut

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen araştırmaya göre, çörek otunun etken maddesi timokinon, kemoterapi ve radyoterapi süreçlerine eklenerek kanser hücrelerini önemli ölçüde yok ediyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen ve 6 yıl süren bilimsel çalışmada, çörek otunda bulunan timokinon maddesinin akciğer kanseri hücreleri üzerindeki etkisi araştırıldı.

Tıbbi biyokimya, immunoloji, radyasyon onkolojisi ve genetik alanlarında uzmanlaşmış akademisyenlerin katkı sağladığı projede, çörek otunun en etkili bileşeni olan timokinonun kanserli hücrelerde apoptozu (programlı hücre ölümü) başlattığı belirlendi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek liderliğinde yürütülen bilimsel çalışma, saygın bir bilimsel dergide yayımlandı.

“Kanser Hücresinin Ölüm Oranları Arttı”

Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, yaptığı açıklamada, araştırmanın özellikle akciğer kanseri hücrelerine odaklandığını vurguladı.

Çalışmanın amacının, çörek otunun içerisinde bulunan timokinonun kanser tedavisi üzerindeki etkilerini ortaya koymak olduğunu belirten Gürbilek, “Timokinon içeren çörek otu yağı ile tedavi süreci uygulandı. Radyoterapi ve kemoterapiye timokinon eklenmesi sonucunda, kanser hücrelerinin ölümünde belirgin bir artış olduğunu gözlemledik. Hem radyoterapi hem de kemoterapinin uygulandığı gruplarda, timokinon eklenenlerde kanser hücresinin ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gözlemledik.” dedi.

“Bilimsel Bir Kazanım”

Gürbilek, elde edilen sonuçların hücre kültürü deneyleriyle belirlendiğini açıklarken, timokinonun hem tek başına kanser hücrelerini öldürebildiğini hem de mevcut tedavilerin etkinliğini artırabildiğini belirtti.

“Timokinonun modern tedavilere destek olabilecek düzeyde etkili olduğunu bilimsel olarak kanıtladık. Şimdi, bu maddeyi ilaç formunda geliştirip klinik kullanıma sunmayı hedefliyoruz. Altı yıl boyunca planlama ve yayın aşamasında büyük bir çaba sarf ettik. Bu proje, üniversitemiz ve ülkemiz için önemli bir bilimsel başarıdır.” şeklinde konuştu.

Araştırma sonuçlarının dünyanın önde gelen bilimsel dergilerinden biri olan Q1 kategorisindeki Radiaton Biology dergisinde yayımlandığını vurgulayan Gürbilek, bu çalışmanın Türkiye’deki tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine yapılan en kapsamlı araştırmalardan biri olduğunu belirtti.

Çörek otunun, İslam literatüründe “ölümden başka her derde deva” olarak anıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gürbilek, bu geleneksel bilginin artık bilimsel temellere dayandığını vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Abdullah Doğan – Sağlık

Related Posts

Bitlis’te Su Altı Dalış Eğitim Projesi Başladı

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Yukarı Deniz Derneği tarafından başlatılan ‘Su Altı Dalış Eğitim ve Turizm Projesi-3’ kapsamında 50 katılımcıya dalgıçlık eğitimi veriliyor. Eğitimler sonunda katılımcılar, Van Gölü’nün eşsiz su altı güzelliklerini keşfetme fırsatı bulacak.

“Heyelan” filminin çekimleri 1 Eylül’de İznik’te başlayacak

“Heyelan” filminin çekimleri 1 Eylül’de İznik’te başlayacak

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı kimdir, neden gözaltına alındı? Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı kaç yaşında nereli? İşte detaylar

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından düzenlenen operasyon sonucu Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı gözaltına alındı. Yaşanan gelişme sonrası kamuoyunda “Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı kimdir, neden gözaltına alındı?” sorusunun cevabı araştırılmaya başlandı. Peki, ? Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı kimdir, kaç yaşında nereli? İşte merak edilip araştırılan soruların cevabı…

18. İstanbul Bienali’nin mekânları duyuruldu: Şehrin ritmini sergi deneyiminin parçası hâline getiren bir rota

18. İstanbul Bienali’nin mekânları duyuruldu: Şehrin ritmini sergi deneyiminin parçası hâline getiren bir rota

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.

Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 2022 yılının birincilerinden Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, fabrika ya da laboratuvarlar tarafından atık sulara yüksek miktarda salınan ve içme sularınada karışabilen ‘fenolftalein’i akıllı telefonla tespit edebilen bir sistem geliştirdi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kansere yol açabildi bilinen bu kimyasalın tespiti için de pahalı ve kullanımı zor cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Bakırdere projesiyle, “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamında Tayland’da düzenlenen “Science Projects in Schools Showcase” yarışmasında altın madalya kazandı. Diğer yandan Bengisu, 2021 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. MacMillan tarafından lise sonrası araştırma grubuna katılması için Princeton Üniversitesi’ne davet edildi.