Fabrikaların yüzde 25’i kapandı: Enflasyonla mücadelede sanayiyi kaybediyoruz

Sanayide Üretim Düşerken Enflasyon ve Üretim İkilemi

Enflasyonla mücadele programı, kur ve faizdeki mevcut seviyelerle vatandaşın alım gücü ve üretim üzerindeki faturası ağırlaşmaya devam ederken, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, iş dünyasından ‘sanayiyi kaybediyoruz’ mesajını verdi. İçten, Türkiye’nin rekabetçiliğinin zayıfladığı bu dönemde enflasyon ve üretim ikilemine düşüldüğünü belirtirken, üretim gücünün kaybedilmesinin geri dönüşünün zor olacağını vurguladı.

Sanayiden Hizmete Geçiş

Faiz seviyesinin yüksek olması nedeniyle krediye erişimin zorlaştığını ifade eden İçten, Türkiye’de birçok fabrikanın kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Üretici sayısının azalmasıyla istihdamda da düşüş yaşandığını belirten İçten, “1.5 yılda 380 bin kişilik istihdam 280 bine düştü. Bu rakamın yıl sonunda 240 bine kadar gerileyebileceğini düşünüyorum” dedi.

Kayıt Dışı Üretim ve İthalat Sorunu

Ayakkabı sektöründe kayıt dışı üretimin yüzde 40’ının taklit ürünler oluşturduğuna dikkat çeken İçten, ithalatın sektörü olumsuz etkilediğini vurguladı. Özellikle ithal ayakkabı payının artmasıyla yerli üretimin zorlandığını belirten İçten, yüksek vergi oranları ve ithalatta bireysel alımların sektörü olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Çözüm Yolu

Sektörün sorunlarına yönelik çözüm önerilerini paylaşan İçten, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in OSB’lere maliyeci koyacakları açıklamasını eleştirdi. Kayıt dışı ile mücadelenin sadece vergi veren ve sigorta primini ödeyen firmalara odaklanması gerektiğini belirten İçten, organize olmayan perakende noktalarına daha fazla denetim yapılması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı gerçekleştirildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Vize süreçlerinin hızlandırılacağını, buna göre daha hızlı bir şekilde akışın sağlanacağını, bu konuda ciddi bir çalışmanın yakında ortaya konulacağını ve uygulanmaya başlayacağını söylediler.” dedi.

Sürücüler dikkat: O tarihi kaçıranlar 500 kat fazla ödeyecek!

Eski tip sürücü belgelerinin geçerlilik süresi yakında sona eriyor. Yenileme işlemleri ve yeni ücretlerle ilgili ayrıntılar açıklandı. Sürücülerin süreci takip etmesi önem taşırken bu tarihten sonra işlem yapacakları dev zammın beklediği ortaya çıktı.

İTO enflasyon verilerini açıkladı: Fiyatlardaki artış durdurulamıyor!

İstanbul Ticaret Odası (İTO), haziran ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi ve toptan eşya fiyatları verilerini açıkladı. İTO, fiyat artışlarının farklı harcama gruplarında etkili olduğunu belirtti. Ayrıca toptan fiyatlardaki değişimlerin ekonomik göstergelere yansıdığını duyurdu.

Zirai don cezası!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı yapan 289 işletmeye toplamda 114,7 milyon lira idari para cezası kesti. Kurul, özellikle tarım ürünleri ve gıda sektöründeki fırsatçı firmalara karşı mücadelesini kararlılıkla …

Erdoğan: Her türlü şoka rağmen ekonomi programı sarsılmadı, güven tazeledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde TİM 32. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, “Son üç ayda yaşanan her türlü şoka rağmen program sarsılmadı, güven tazeledi. Risk primimiz düşüyor, TL’ye güven yükseliyor.” ifadelerini kullandı.

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…