Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Ultra İşlenmiş Gıdalar, Erken Ölüm Riskini Artırıyor!

Brezilya’daki Oswaldo Cruz Vakfı’na göre yapılan araştırmalar, protein tozları da dahil olmak üzere ultra işlenmiş gıdaların (UPF) erken ölüm riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu. Uzmanlar, bu gıdaların Kinder Joy çikolatalı yumurta kadar zararlı olabileceğini belirtiyor.

UPF’ler, doğal yapılarından uzaklaştırılmış ve endüstriyel işlemlerden geçirilmiş gıdalar arasında yer alıyor. Bu gıdalar genellikle protein izolatları, yapay tatlandırıcılar, emülgatörler gibi evde bulunmayan bileşenleri içeriyor. Genellikle kolay tüketim ve uzun raf ömrü için tasarlanmışlardır.

Örneğin, bir kutu Milk protein içeceği, yaklaşık 160 kalori içermektedir. Aynı miktarda kaloriyi bir şekerlemeden almak da mümkündür. Araştırmacılar, bu kalorilerin kaynağından bağımsız olarak, yüksek oranda işlenmiş olmalarının erken ölümle ilişkili olduğunu belirtiyor.

ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 2,7 ARTIRIYOR

American Journal of Preventive Medicine’da yayımlanan bir habere göre, günlük alınan kalorinin her %10’luk UPF artışı, genel ölüm riskini ortalama %2,7 oranında artırıyor. Dr. Eduardo Nilson, “Aşırı işlenmiş gıdaların yoğun tüketimi, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve her nedene bağlı ölümlerle güçlü bir şekilde ilişkilidir.” şeklinde uyarıda bulundu.

EVDE YEDİĞİNİZ GIDALAR ZARARLI

Johns Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı analize göre, ABD’de evde tüketilen UPF oranı 2003-2018 arasında %51’den %54’e yükseldi. Bu durum, fast-food dışında evde de yoğun bir şekilde UPF tüketildiğini gösteriyor.

Her gün evde yemek pişiren insanlarda bile hazır içecekler, mikrodalgada ısındırılan yemekler ve paketli atıştırmalıkların yüksek kalori kaynağı olmaya devam ettiği belirtiliyor.

Dr. Nilson konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu ürünler ucuz, lezzetli ve uzun süre dayanıklı olacak şekilde tasarlandı. Ancak ne yediğimizi değiştirmekle önlenebilecek erken ölümlerin sayısı oldukça fazla. Bu, mükemmel olmakla değil, sorunun büyüklüğünü anlamakla ilgilidir.”

Related Posts

Aslında zayıflamak çok kolaymış: Sadece bu 6 kuralı hayatınıza sokun yeter

Kilo vermek artık sancılı diyetlere bağlı değil; uzmanlar, sadece hayatınıza katacağınız 6 basit kuralın zayıflama sürecinde mucizevi fark yaratabileceğini söylüyor.

Pekmezden 100 kat etkili besin! Kahvaltıda 1 kaşık tüketin, demir depolarını fullüyor

Kahvaltı, günün en önemli öğünü olarak kabul edilir ve bu öğünde tüketilen besinlerin sağlığımız üzerindeki etkisi tartışılmaz. Yıllardır demir eksikliği ve kansızlık denince akla ilk gelen besin pekmez olsa da, son yıllarda sofraların yeni yıldızı başka bir besin. Üstelik sadece demir değil, enerji, kalsiyum ve protein deposu olmasıyla da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte detaylar.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.