1 NİSAN’A KADAR GEÇİŞ SÜRECİ
Yetki doğrulamasının ilk aşaması olan kimlik doğrulaması, 1 Kasım 2023 tarihinde başlamıştı. Bugün devreye giren yetki doğrulaması ise ilan platformlarındaki taşıt ilanlarının sadece araç sahibi, birinci ve ikinci derece yakınları veya yetkilendirilmiş işletmeler tarafından verilmesini sağlayacak.
Ancak, Ticaret Bakanlığı, sektör temsilcilerine ve kullanıcılara kolaylık sağlamak amacıyla 1 Nisan’a kadar bir geçiş süreci tanıdı. Bu süre zarfında yetki doğrulaması yapılmadan da ilan verilebilecek. Ancak, 1 Nisan’dan itibaren yetki doğrulaması zorunlu hale gelecek ve yetki belgesi olmayan oto galeriler elektronik platformlara ilan giremeyecek.
YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU
Yapılan düzenlemelerle, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlere Bakanlıktan yetki belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bu belge, kayıt dışı ticari faaliyetlerin önüne geçmeyi ve sektörde düzeni sağlamayı amaçlıyor. Bakanlık, 2024 yılında 26 bin 627 işletmeye ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi düzenledi.
Açıklamada, taşıt sahiplerinin ilan verme konusunda oto galeri işletmelerini yetkilendirmesinin e-Devlet üzerinden gerçekleştirileceğine dikkat çekilerek, şunları kaydedildi:
“Taşıt ilanlarında yetki doğrulaması uygulaması bugün itibarıyla devreye alınmakla birlikte, 1 Nisan’a kadar bir geçiş süreci öngörülmüştür. Böylece, bu tarihe kadar yetki doğrulaması süreci tamamlanmadan da taşıt ilanı verilebilecekken geçiş sürecinin sona ermesiyle taşıt ilanlarında yetki doğrulaması zorunlu hale gelecektir. Dolayısıyla, 1 Nisan itibarıyla ilan platformlarında yetki doğrulaması yapılmadan taşıt ilanı verilemeyecek ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi bulunmayan oto galeri işletmelerince ilan girişi yapılamayacaktır. Bakanlığımızca ilan platformlarına getirilen kimlik ve yetki doğrulaması yükümlülükleriyle sahte ve aldatıcı ilanların ve bu ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ile tüketici mağduriyetlerinin ve kayıt dışı galericilik faaliyetlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu düzenleme sosyal medya dahil olmak üzere elektronik ortamda verilen ilanları da kapsamakta olup elektronik ortamda verilen tüm taşıt ilanları anılan yönetmelik hükümleri doğrultusunda titizlikle takip edilmektedir.”
SOSYAL MEDYA İLANLARI DA KAPSAMDA
Söz konusu düzenleme, sosyal medya dahil olmak üzere elektronik ortamda verilen tüm ilanları kapsıyor. Yani, internet üzerinden verilen tüm taşıt ilanları, yönetmelik hükümleri doğrultusunda titizlikle takip edilecek.
VATANDAŞLAR NASIL YETKİLENDİRME YAPACAK?
Taşıt sahipleri, ilan verme konusunda oto galeri işletmelerini e-Devlet üzerinden kolayca yetkilendirebilecekler ve bu sayede, güvenilir ve doğrulanmış ilanların sayısı artacak, alıcı ve satıcı arasındaki güven ortamı güçlenecek.
More Stories
Maliye 150 sanatçıya inceleme başlattı: Ünlü bir oyuncunun 100 milyon liradan fazla kazancı kayıt dışı çıktı!
OSB kararı Resmi Gazete: Süre uzatıldı
Mersin’de ekti, herkese tavsiye etti: 5 bin köke ulaştı