Japon deprem uzmanı göçükte hayat kurtaracak en önemli gıdayı açıkladı

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yılı nedeniyle açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin 1999 depreminde çok acı yaşadığını fakat 6 Şubat 2023 yılında meydana gelen depremlere kadar çok fazla bir şey yapıldığını kaydeden Moriwaki, “Sadece İstanbul’da biraz okullarda güçlendirme yapıldı. Arada fazla bir deprem de olmadı ama 2023’te çok büyük acı yaşandı. Ara ara 4-5 büyüklüğünde depremler Türkiye’nin her yerinde oluyor. Deprem olunca ne oldu diye herkes merak ediyor. Ama depreme her zaman hazır olmak lazım.” ifadelerini kullandı.

Japonya’da da Türkiye’de de depremlerin olduğunu ancak Japon insanlarının depremlere hazır olduğunu söyleyen Moriwaki, “Büyük deprem olursa bina çökmüyor, insan fazla kaybetmiyor. Türkiye’de de artık bunu yapmak lazım. Türkiye’de öncelikle büyük sıkıntı izinsiz bina çok var. Bunu devlet ve belediyelerin kentsel dönüşümle çözmesi lazım. Yeni izinsiz bina yapmamaya çalışmak, eski mevcut binalarda da düzeltme yapmak lazım” söyleminde bulundu.

“EN FAZLA CESET GÖRDÜĞÜM YER MERDİVENLER OLDU”

Deprem eğitiminin önemi hakkında konuşan Moriwaki, “Türkiye’de insanlar neden panik oluyor? Ne olduğunu bilmediği için sıkıntı oluyor. Mesela 2011’de Japonya’da Tokyo’da iki kişi maalesef balkondan atladı ama Japon değillerdi. Sadece deprem olunca bina çöküyor bilgisi var o yüzden eğitim çok önemli.” ifadelerini kaydederek anaokulundan itibaren deprem eğitimi verilmesi gerektiğini belirtti.

Moriwaki, “Türkiye’de herkes genel olarak merdivenden kaçmaya çalışıyor. Maalesef Maraş’taki depremde en fazla ceset gördüğüm yer merdivenler oldu. Asansör kullanılmayacağı biliniyor ama merdiven de kullanmamak lazım. Hiç kimse merdivenden kaçmaya çalışmayacak, orada kalacak.” ifadelerini kullanırken Japonya’da insanların tabela veya fayans gelebilir diye binaların içine kaçtığını aktardı ve “Yanlış söylemiyorum çünkü binalar insanı korumak için var.” dedi.

HAYAT KURTARACAK EN ÖNEMLİ GIDA

“İç dekorasyondan kaynaklı bir şeyler düşebilme ihtimaline karşı masanın altında üçgen oluşturuluyor. Türkiye’de ise maalesef yüzde 50 izinsiz bina var. Bina çökebileceği için masanın yanında hayat üçgeni oluşturulmalı. İnsan susuz sadece üç gün yaşayabilir. Su varsa insan bir ay yaşayabilir. Onun için su olması lazım yaşam üçgeni olarak yatağının yanında. Salonda koltuğun yanına şişe koymak lazım. Ayrıca her zaman bir tane çikolata, metal düdük ve tuz olmalı.” açıklamasında bulunan Japon deprem uzmanı, “Tuz niye lazım şimdiye kadar duymadınız, insan iki hafta sonra aniden güç kaybı yaşıyor bu tuzsuzluktan oluyor. Tuz varsa biraz dilinize koyacaksınız. O yüzden benim her zaman yanımda su, çikolata, metal düdük ve tuz oluyor.” sözlerini iletti.

“JAPONLAR DUA YAPMADAN ÖNCE HAZIRLIĞINI YAPIYOR”

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye ile Japonya arasında depreme hazırlık noktasındaki farklılıkları anlatan Moriwaki, “İki taraf da dua ediyor. Japonya, dua yapmadan önce mutlaka kendi yapabileceği evi iyi mi, evinin zemini iyi mi kötü mü bunları araştırıyor. Depreme hazırlığını yapıyor. Ama Türkiye’de hiçbir hazırlık yapılmadan dua yapılıyor. Türkiye’de depreme hazırlık yapmak lazım.” ifadelerini kullandı.

Devler, belediyeler, şirketler ve ailelerin deprem için hep beraber hazır olursa riskin de yüzde 70 azalacağına, kaybedilen insan sayısının da azaltılabileceğine dikkat çeken Japon deprem uzmanı, “Bunu biz yapıyoruz, Türkiye’de de artık yapmak lazım. Sadece herkes bize ‘Ne zaman ne büyüklükte deprem olacak’ diye soruyor. Türkiye’ye de depremin geldiğini kabul etmek lazım ve ona göre hazır olmak lazım.” sözlerini sarf etti.

Kahramanmaraş’taki depremin ardından 1 Ocak 2024 tarihinde Japonya’da 7.6 büyüklüğünde deprem olduğunu kaydeden Moriwaki, “Kahramanmaraş’taki ikinci deprem ile aynı büyüklükte. Kahramanmaraş depremlerinde 53 bin rakamı var ama bana göre üç katından daha fazla. Zaten bakanın ağzından da kaçtı 130 bin diye. 53 bin olsun, Japonya’da aynı büyüklükte depremde 330 kişi kaybetti” açıklamasını yaptı.

MARMARA BÖLGESİNE KRİTİK UYARI

Ege bölgesinin deprem riski hakkında açıklamalarda bulunan Moriwaki, “Ege bölgesinde ince, kısa çok fay hattı var ama büyük deprem beklemiyorum. Marmara bölgesinde 7,5 gibi büyük deprem beklemiyorum. 6-6,5 büyüklüğünde deprem olabilir” ifadelerini kullandı.

Moriwaki, ayrıca Deprem Yönetmeliği’nde 1998 yapılan değişiklik hakkında, “2000 yılından sonraki binalar iyi ama önceki binalar, yumuşak zeminse çok kötü durumda olabilir. Öyle yerlerde kentsel dönüşüm yapmak lazım. Binayı sıfırdan yapmak değil güçlendirme yöntemi de kullanılabilir” açıklamasını yaptı.

“DEPREM GELİYOR HAZIR OLMAK LAZIM”

Moriwaki, depreme her zaman hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çekerek “Herkes deprem ne zaman, ne kadar büyüklükte olacak diye merak ediyor. Türkiye de Japonya da deprem ülkesi. Deprem geliyor, onu kabul edip ona göre hareket etmek, hazır olmak lazım. Hep beraber hazır olunursa hasar yüzde 70 azalır. Yüzde 70 büyük rakam değil mi? O zaman hep beraber hazır olmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Related Posts

İran’dan iki ülkeye itidal çağrısı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimin artmasından derin endişe duyduklarını belirterek her iki tarafı da itidalli olmaya çağırdı. Hindistan’ın Pakistan’ın Azad Keşmir, Bahawalpur, Muzaffarabad ve …

Deprem korkusu ‘taşınmayı’ düşündürtüyor: Marmara bölgesinde her üç çalışandan biri gitmeyi istiyor

İstanbul ve çevresinde ikamet eden çalışanlar üzerinde gerçekleşen bir araştırmaya göre, çalışanların büyük bir kısmı deprem endişesiyle taşınmayı düşünüyor.

Sokakta boynundan bıçaklanan Betül dehşet anlarını anlattı

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, sokakta Betül Ç.’yi (18) bıçakla yaralayıp, telefonunu da gasbedip kaçan ve olaydan 1 gün sonra yakalanıp tutuklanan Çağlar Efe D. (17) hakkında, toplam 26 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Ölümden döndüğünü belirten Betül Ç., “Hala kabuslar görüyorum. Olaydan 2 hafta önce bıçaklamayı planlamıştı ancak başaramamıştı. O zaman tutuklanmadı. En sonunda bıçakladı. O gün ölebilirdim. En ağır cezayı almasını istiyorum” dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası toplumun İsrail’in pervasız saldırganlığına sessiz kalmaması küresel barışın gereğidir

İsrail’in Suriye, Lübnan ve Yemen’e yönelik saldırıları hakkında Dışişleri Bakanlığı açıklamada bulundu.

Netanyahu’nun askeri danışmanı: Suriye’deki Dürzileri biz silahlandırdık

Eski İsrail cumhurbaşkanlarının askeri sekreterliğini ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun askeri danışmanlığını yapan Hasson, İsrail yönetiminin Suriye’deki Dürzilere silah göndererek ülkede istikrarın sağlanamaması ve yeni bir iç savaş çıkması için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Ekrem İmamoğlu’ndan ‘Deniz Gezmiş’ göndermeli paylaşım! ‘Zulme meydan okudu Beyazıt’

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Silivri’den yaptığı paylaşımda Deniz Gezmişleri unutmadı. Beyazıt Meydanı’nda yarın yapılacak mitinge çağrı yapan İmamoğlu, “Ama her zaman zulme meydan okudu Beyazıt. Şimdi de meydan okuyacak.” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir