Raylarda yeşil dönüşüm

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Demiryolları Türkiye’nin Karbon Emisyonlarını Azaltmada Kilit Rol Oynuyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu taşımacılığının sürdürülebilir ulaşım politikalarındaki kritik rolüne vurgu yaparak, Türkiye’nin karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine ulaşmada demiryollarının vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtti. Bakan Uraloğlu, “2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımızla, etkin ve çevre dostu bir ulaşım sistemini ülkemize kazandırmak için çalışıyoruz. Bütünleşik olarak tasarladığımız ulaşım ekosistemimize tüm ulaşım modlarını entegre ederek yeşil ve sürdürülebilir ulaşımı ön planda tutuyoruz.” şeklinde konuştu.

“Enerji İhtiyacının Yüzde 35’ini Yenilenebilir Kaynaklardan Karşılamak İçin Çalışmalar Yürütüyoruz”

Bakan Uraloğlu, bir yandan yüksek hızlı tren ve hızlı tren ağını genişletirken diğer yandan mevcut hatların modernizasyonu ile demiryolu taşımacılığının payını artırmayı hedeflediklerini açıkladı. “Demiryolu taşımacılığının enerji ihtiyacının yüzde 35’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamak için çalışmalar yürütüyoruz. Demiryolu sektörümüzde yürüttüğümüz projelerle trenlerdeki enerji tüketimini azaltarak hem ekonomik hem de ekolojik bir katkı sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

İzmir’de Pilot Proje Başarıya Ulaştı

Tüm bu hedeflerin yanı sıra mevcut sistemi topyekûn gözden geçirerek enerji verimliliği açısından gerekli tedbirlerin alındığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, TCDD Taşımacılık İzmir Bölge Müdürlüğünde hayata geçirilen pilot projenin başarıyla sonuçlandığını bildirdi.

Proje hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Enerji tasarrufu sağlayan ve bilimsel metotlarla belirlenen sürüş yöntemlerini bölgede faaliyet gösteren 54 trenle hayata geçirdik. Bu yöntemler, trenlerin en az enerji tüketimiyle çalışmasını sağlıyor. Sahada yapılan testlerde, uygulanan yöntemlerin yüzde 10 enerji tasarrufu sağladığı tespit edildi.” dedi.

270 Bin Litre Yakıt Tasarrufu

Makinistlere verilen eğitimlerin ardından 2024 yılında projeyi uygulamaya başladıklarını belirten Bakan Uraloğlu, “TCDD Taşımacılık İzmir Bölge Müdürlüğümüzde pilot uygulama sayesinde 270 bin litre yakıt tasarrufu sağladık. Bu, 12 milyon liralık bir ekonomik katkı anlamına geliyor. Aynı zamanda, çevreye zararlı 748 ton karbon emisyonunu engelledik.” şeklinde konuştu.

Hedef: 12 Milyon Litre Yakıt ve 52 Milyon Kilovatsaat Elektrik Tasarrufu

Bakan Uraloğlu, projenin farklı hat kesimlerinde de uygulanmasıyla birlikte, 2023 yılı tüketim değerleri ve yüzde 10 tasarruf hedefi doğrultusunda, her yıl 12 milyon litre yakıt ve 52 milyon kilovatsaat elektrik tasarrufu sağlamayı hedeflediklerini açıkladı. Bu tasarrufun, güncel fiyatlarla 780 milyon liralık bir ekonomik katkı sağlayacağını belirten Uraloğlu, “Aynı zamanda, 59 bin ton karbon emisyonunu engelleyerek, çevreye büyük bir katkı sağlamış olacağız” açıklamasında bulundu.

Demiryollarında Yeşil Dönüşüm Devam Ediyor

Bakan Uraloğlu, demiryolu taşımacılığında enerji verimliliği ve çevre dostu uygulamaların artarak devam edeceğini belirterek, “Nihai hedefimiz, tüm trenlerimizde bu uygulamayı hayata geçirmek. Bu sayede hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak hem de çevre kirliliğinin önüne geçeceğiz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Türk gıda devi adım adım iflasa sürükleniyor. Duyanlar inanamadı

Konkordato takipte yer alan bilgilere göre, Amasya’da 1998 yılında kurulan ve “Köyden Halka Kuruyemiş” markasıyla tanınan Yedikır Kuruyemiş, mali darboğaza girerek konkordato talebinde bulundu. Kuruyemiş, şekerleme, baharat ve bakliyat sektöründe 27 …

‘Bulut’ta dünyayı radarına aldı

SabancıDx ve Sabancı Topluluğu’nun 2024 yılında çoğunluk hissesini aldığı yerel bulut hizmeti sağlayıcısı Bulutistan’ın önümüzdeki yıllarda bölgeye yayılma stratejisini içeren yol haritası paylaşıldı.

Hollanda ticaret fazlasında düşüş

Hollanda’nın Mart ayında ticaret fazlası geçen yılın aynı dönemine göre gerileyerek 13,33 milyar avrodan 12,45 milyar avroya indi. Hollanda Merkez İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, ithalat yıllık bazda yüzde 3,7 artarak 59,15 milyar avroya …

Rekabet Kurumu onayladı: Trendyol Go resmen Uber’e geçiyor

Uber’in Türkiye’deki faaliyet alanı genişliyor. Rekabet Kurumu , şirketin yeni adımına onay verdi.

Slovakya ekonomisinden son iki yılın en düşük performansı

Slovakya İstatistik Ofisi tarafından paylaşılan öncü verilere göre, ülke ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde yıllık bazda yalnızca yüzde 0.9 oranında büyüyerek son iki yılın en düşük performansını gösterdi. Ekonomistler yüzde 1.2’lik bir artış …

Fabrikaların yüzde 25’i kapandı: Enflasyonla mücadelede sanayiyi kaybediyoruz

Yüksek üretim maliyetleri ile ihracatta darbe alan, iç pazarda yüksek faiz ve yüksek enflasyon kıskacında kalan sanayi sektörü, Türkiye’nin üretimde geri dönüşü zor bir yola girmeye başladığına dikkat çekti. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, fabrikaların kapatıldığını istihdamın yüzde 25’inin kaybedildiğini, enflasyonla mücadele sürecinde Türkiye’nin en tehlikeli seçeneği seçerek sanayiyi kaybetmeye başladığını aktardı