TBMM Genel Kurulu’nda, TÜBİTAK’ın üstün başarılı gençlere burs vermesini de kapsayan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemelere Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri başladı.
Teklifte yer alan ‘performans kriteri’ için muhalefet tarafından tepki geldi. CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, “Performans kriteri, idarenin elinde bir mobbing aracı da olabilir, uyarılarımızı dikkate alın” derken, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz “Teklifte yer alan maddelerin neredeyse tamamı AYM’nin iptal ettiği madddelerdir” ifadesini kullandı.
Yeni Yol Grup Başkanı Bülent Kaya da “AYM, TÜBİTAK’ın öğrencilere burs verme yetkisini düzenleyen düzenlemeyi iptal etmişti” diye hatırlattı.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk ise “Bizi acaba nasıl bir liyakatsizlik bekliyor, nasıl bir kayırmacılığın önü açılıyor” diye sordu.
Teklifin tümü üzerine söz alan Yeni Yol Grup Başkanı Bülent Kaya şunları söyledi:
“EŞ DOST İLİŞKİLERİ İLE YÜRÜTÜYORSUNUZ“
“Kanun teklifi 11 maddeden oluşuyor ama maalesef 4 ayrı kanun ile ilgili düzenlemeleri bu paketin içerisine koyuyorsunuz. Hukuktaki en önemli şey belirlilik ve kanunilik ilkesidir. Getirdiğiniz birçok kanuni düzenlemede muğlak kavramlara yer veriyorsunuz. İdarecilerinize çok geniş yetkiler tanıyorsunuz. Hele hele talimatla hareket eden eski devlet adamlığı vasfının da ortadan kalktığı, neredeyse partinin emir eri gibi çalışan yöneticilerin bulunduğu bir yerde objektif değerlendirmeler bekliyorsunuz.
Dolayısıyla getirdiğiniz bu yasa hukuki belirsizlik içerdiği için kanunilik ilkesine aykırı olduğu için zaten Anayasa Mahkemesi iptal etmişti yine aynısını getiriyorsunuz. Yine AYM, TÜBİTAK’ın öğrencilere burs verme yetkisini düzenleyen düzenlemeyi iptal etmişti. Neye göre burs vereceksiniz, şartları nelerdir, kaç kişiye vereceksiniz belli değil. Yönetim kuruluna yetki veriyorsunuz. O da kişilerin partiye üyeliğe göre burs veriyor. Siz kamu kaynaklarının dağıtımına dair objektif kriterler getirmediğiniz için eş, dost ilişkileri ile yürütüyorsunuz.”
“ÖDEMELERİN AÇIK VE DENETLENEBİLİR KRİTERLER TAŞIMASI GEREKMEKTE”
İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AK Parti sıralarında sadece sadece dört milletvekilinin oturmasına dikkat çekerek, “Bu kadar kalabalık bir iktidar grubuna hitap etmek gerçekten mutluluk verici” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Yine alakalı alakasız birçok konu bir torba kanuna konularak gündemimize geldi. “Bu usulden vazgeçin” diye uyarmamıza rağmen bildiğinizi okumaya devam ediyorsunuz. Teklifte yer alan maddelerin neredeyse tamamı AYM’nin iptal ettiği madddelerdir. Bu bir utançtır aynı zamanda suçtur. Göz göre göre Anayasanın hükümlerini çiğniyorsunuz. Adalete güveni yok ediyorsunuz. Tek derdiniz zorba ve zalim bir düzende hukukla ahlakı bitirmektir. Meclis’in yetkisini devre dışı bırakan bir yerde milli egemenliğin gerçek anlamda yapıldığından söz edilemez.
Maddelere baktığımızda en göze çarpan düzenlemelerin ülkemizin gözbebeği konumundaki kurumlarından Tübitak’la ilgili olanlardır. Tübitak tarafından burs verilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen düzenleme AYM tarafından iptal edilmiştir. İptal kararında kararın düzenlenmesine hükmedilmiştir. Yönetim kurulunun bu denli geniş takdir yetkisine sahip olması da liyakat esaslı olmayan ödemeler yapılmasına, kamu kaynaklarının etkin kullanılmamasına yol açabilir. Bu nedenle düzenlemenin daha net sınırlar çizilerek ödemelerin açık ve denetlenebilir kriterler taşıması gerekmektedir.”
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk ise şunları söyledi:
“Karşımıza bilimi de içine alan torba bir kanun gelince umutlu davranamıyoruz. Yeni bir süreç başlıyor, yeni adımlar atılıyor, kardeşlikten söz ediliyor ve bizim de bir ucundan destek olmaya çalıştığımız o umudu her konuşmamızda sürdürmek isteriz. Ancak böyle bir tutarlılık yok. Bir yandan torba yasalar öte yandan operasyonlar devam ediyor. Bu kanun teklifinin içinde bilim alanına ilişkin önemli bir düzenleme var.
“BU TORBA KANUN TEKLİFLERİ ANAYASANIN RUHUNA UYGUN TEKLİFLER DEĞİLDİR”
CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler ise şu ifadelere yer verdi:
“Bu torba kanun teklifleri anayasanın ruhuna uygun teklifler değildir. Kanun teklifinin özüne baktığımızda kurumlarımız ve vatandaşlarımız için herhangi bir yenilik yok. Altı yıl önce Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıkan bazı kanunların AYM tarafından iptali ile bu yasama çalışmasını yapıyoruz. Bugün liyakatsiz kadrolara teslim edilen kamu kurumlarımız çalışamaz hale gelmiştir. Tübitak bizim göz bebeğimiz fakat Tübitak’ta sorunlar var.
Teklifin 6. maddesi ile bir performans kriteri getiriliyor. Tübitak, yönetim kuruluna veriliyor. Açıkçası hangi performansa göre olduğunun şeffaf bir şekilde belirtilmesi lazım. Performans kriteri personel için bir bir motivasyon aracı olarak görülse de aynı zamanda idarenin elinde bir mobbing aracı da olabilir. Uyarılarımızı dikkate alın. Bugün liyakat yerini sadakate bıraktı. Devletin en kritik noktalarına ehliyetten uzak kişilerin getirilmesinin acı sonuçlarını yaşadık. Siz ders almıyorsunuz.”
More Stories
Bursa Nilüfer’de CHP’ye 450 yeni üye
Beytüşşebap’ta Kar Yağışı Sebebiyle 13 Köy Yolu Kapandı, Okullarda Eğitime Ara Verildi
İzmir’de Sokak Köpekleri ve Market Saldırısı: İki Kişi Tutuklandı