Şubat 22, 2025

YÖK, 50 üniversitede daha dijital ve yapay zeka tabanlı programlar açacak

YÖK, bu sene 50 üniversitede daha dijital ve yapay zeka tabanlı programlar açarak, bu alanlarda program açan üniversite sayısını 70'e çıkaracak.

YÖK, 50 Üniversitede Dijital ve Yapay Zeka Tabanlı Programlar Açıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu yıl 50 üniversitede dijital ve yapay zeka tabanlı programlar açacak. 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda başarı sıralaması en üstte olan öğrenciler, YÖK’ün yeni açtığı 20 üniversitede 70’ten fazla yazılım, yapay zeka ve siber güvenlik temelli ön lisans ve lisans programlarını tercih ederek kontenjanları doldurdu.

YÖK, bu adımıyla dijital ve yapay zeka programlarının sayısını 70’e çıkarmış olacak. 2024-2025 eğitim öğretim yılında ilk defa öğrenci alan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Siber Güvenlik Mühendisliği Bölümü, YKS başarı sıralamasında ilk 2 bin arasında yer aldı.

İTÜ’deki Siber Güvenlik Mühendisliği programının yanı sıra Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İTÜ’de “Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü” ön lisans programları ile İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde “Siber Güvenlik” ön lisans programı bulunmaktadır.

“Sektöre Hazır Öğrenciler Yetiştirmek Amacımız”

Akademisyenler ve öğrencilerin görüşlerine yer verilen açıklamada, İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, Siber Güvenlik Mühendisliği Bölümü’nün gelecekte daha fazla ilgi göreceğini ve giriş sıralamasının artacağını belirtti.

Zaim, müfredatı geliştirirken sürekli sektörle iletişimde olduklarını ve sektör temsilcileriyle işbirliği yaparak öğrencileri sektöre hazırlamayı hedeflediklerini ifade etti. Siber Güvenlik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin farklı uzmanlık alanlarına odaklanacağını düşündüklerini belirtti.

İTÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu Kurucu Müdürü Prof. Dr. Kemal Bıçakçı, Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Programı’nı tercih eden öğrencilerin YKS başarı sıralamasında 4 bin 700 ile 13 bin arasında yer aldığını vurguladı. Bıçakçı, mezunların kamu ve özel sektörde kolaylıkla iş bulabileceğini ve finans sektörü ile telekomünikasyon operatörleri gibi kritik sektörlerde ihtiyaç duyulan mezunlar yetiştirdiklerini belirtti.

“Siber Güvenlik Alanına İlgi Artıyor”

Öğrencilerin mesleklerine odaklı ve uygulamalı derslerle sektöre hazırlandığını belirten İTÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Suat Terliksiz, öğrencilerin iki yıllık eğitim sürecinde bu alanda uzmanlaştıklarını ifade etti.

İTÜ Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Programı birinci sınıf öğrencilerinden Oğuz Polat, aldığı eğitimin sektöre hazırlanmasında önemli bir rol oynadığını belirtirken, Alper Bedirhan Mert, gelecek vadeden bu programa yaygın mühendislik bölümleri yerine tercih ettiğini ifade etti.

Matematik Bölümü’nden siber güvenlik alanına geçiş yapan İTÜ Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Programı öğrencisi Semih Kalkandelen, tercihini siber güvenlik alanına olan ilgisinden dolayı yaptığını belirtti.